OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE YENİ BİR BOYUT Dikkat, ilginin bir konuya odaklanmasıdır. Algı ise dikkatin beyindeki sürecidir. Dikkat ve öğrenme insan için olmazsa olmaz karakteristiklerdendir. Dikkatini kullanamayan, odaklanma problemi yaşayan, dikkatini devam ettirmekte zorluk çeken kişiler hayatta her alanda zorluk çekmektedir. Özellikle ders ve akademik konularda bu zorluk daha da artmaktadır.Hayatın ilk yıllarından beri dikkat konusunda zorluk yaşayan çocuklar öğrenme konusunda daha dezavantajlı konuma girmektedir. Çocuğun bir şeyi öğrenmesi için ona ilgisini toplaması ve beyne o bilginin ulaşması gerekir. Öğrenmenin dört temel basamağından ilki olan input (giriş) dikkat eksikliği olan kişilerde yeterince çalışmaz. Yani kişi öğrenme için bilgiyi zihnine aktaramaz. Bu durumda öğrenme daha verimsiz hale gelir. Hele hele yoğun dikkat gerektiren okuma, yazma, ders çalışma ve dinleme gibi çalışmalarda dikkat eksikliği kişiyi olumsuz etkiler. Dikkatini veremedikçe öğrenemez, öğrenemedikçe zihinsel faaliyetlerden uzaklaşabilir. Dikkat sistemi kullanıldıkça gelişir. Dikkat ve odaklanmayı sürdüren kişilerde beyindeki görsel ve işitsel algı merkezleri daha iyi çalışır. Algılaması iyi olan çocukların ise öğrenme süreçleri daha iyi hale gelir.
Dikkat görsel algının olumsuz olmasından kötü yönde etkilenir. Dikkat eksikliğinin sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalarda beyinde frontal korteks bölgesindeki fonksiyonların yetersizliği, beyindeki nörotransmiter sistemindeki sorunlar, gelişimsel olarak yaşanan etkilenmeler dikkat eksikliğine yol açabilir. Dikkat eksikliğinin fiziksel ve ruhsal sıkıntılarla da oluştuğunu biliyoruz. Dikkat eksikliğinin en sık sebebi dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğudur.
Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda işlevsellik kaybı dediğimiz sorun varsa yani çocuk evde, okulda, sokakta dikkat problemlerinden dolayı sorunlar yaşıyorsa hemen tedavi edilmesi gerekir. Dikkat eksikliğinde çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanları ile yapılan görüşmeler sonucunda durum netleştirilerek tedaviye başlanır. Dikkat eksikliğinde tedavinin yanı sıra dikkati artıran egzersizlerle de destek olunabilir.
Dikkati güçlendirme seti ve hedeflerimiz: Kitapta görsel dikkatini odaklama, dikkatini devam ettirme, benzerlikleri fark etme, ayrıntıları fark etme, eşleştirme, planlama, organize olma, işitsel hafıza, görsel hafıza, el göz koordinasyonu, ince motor becerilerin desteklenmesi, görme alanının aktif kullanılması, genel bilginin artırılması gibi amaçlar vardır. Bu yaş grubu kitapta karşısına çıkan her safhayı rahatlıkla yapamayabilir. Çocuğun sayfa karşısına çıktığında işlem mekanizmasını, problem çözme tekniğini öğrenmesini, görsel dikkatini kullanmasını, yapamadıklarını yardım ile yapıp becerilerini artırmasını, ileriki hayatta gerekli olacak temel kavramları öğrenmesini, matematik, işlem becerileri için alt yapı oluşmasını hedeflemekteyiz.
Kitapta görülen semboller harflere ve rakamlara benzeyebilir. Bu yaştaki çocuklara okuma yazma öğretmekten ziyade ileride kullanacağı sembolik öğrenme becerilerine ön katkı yapılması ve çocuğun öğrenme ve algılama sürecini hızlandırmak için alt yapı oluşturulmuştur. Çocuk yapamadığında uygun ses tonu ve yaklaşım ile incitmeden öğretilmeli çocuğun öğrenme düzeyi desteklenmelidir.
Okula hazırlık yılları olan 4-6 yaş arası çocuklarda dikkat ve öğrenme ile ilgili temeller atılmazsa ders ve öğrenme süreçlerinde zorluklar oluşur. Çocuk zamanından önce bazı şeyleri kendi kapasitesi ile öğrenebilir. Ancak zamanında öğrenmesi gereken şeylerde zorlanmadan baskı yapmadan, öğrenmeden soğutmadan öğretilmeye çalışılmalıdır. Çalışma süreleri sıkıcı olmadan 5-10 dk lık dilimler halinde olmalıdır. Çocuğu zorlamak, yapamadığında eleştirmek ve incitmek onu sıkıntıya sokabilir. Ödül, pozitif mesaj, önce yapabildiklerini ön plana çıkarmak, aferin, akıllı çocuk gibi kelimelerle desteklemek gerekir. Unutmayınız çocuğun ilk öğretmeni anne babadır. Dikkat eksikliği ve sözel beceri eksikliği kendini teknolojik araçlara çok kaptıran çocuklarda fazladır. Çocuk yaşına uygun miktarda aşırıya kaçmadan TV izlemeli, bilgisayar oynamalıdır. Kendi bilgi ve becerisini kullanmadığı, sürekli pasif konumda kaldığı bu araçlar çocuğun bazı alanlarda gelişmesini kısıtlayabilir. Dikkat problemleri olan çocuklar daha fazla TV ve bilgisayara eğilim gösterebilir. Görüntüler ekranda sürekli değiştiği için çocuk orada bedenen pasif kalırken hayalen aktiftir. Bu açıdan çocukların öğrenme ve gelişme süreçlerinde hayati derecede önemli olan okul öncesi dönemli iyi eğerlendirmek gerekir. Çağımızda giderek daha önemli sorun olan dikkat problemlerini azaltmaya yardımcı olmak, çocukların öğrenme ve çalışma becerilerini desteklemek, anne babaların ve eğitimcilerin çocukları ile kaliteli zaman geçirmelerine yardımcı olmak, beyin gelişmesine pozitif katkıda bulunma açısından aylarca verilen emek ve uğraştan sonra bu eser ortaya çıkmıştır. Sayfalardaki her bir cismin, her bir rengin, her bir şeklin, her bir egzersizin bir amacı olduğunu unutmamanızı dilerim. Daha güzel eserlerde buluşmak dileğiyle hayırlı olsun…
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.