Anasınıfı yaş döneminden itibaren okuma yazma süreçleri başlayan bütün ilkokul ve okuma ile ilgili problemler yaşamakta olan ortaokul öğrencileri ile çalışılabilir bir kaynak..
Okuma zorluğu yaşayan,okuduklarını anlamakta ve anlatmakta güçlük yaşayan, ifade etme becerileri zayıf olan ve kelimelerin söylenişlerini karıştıran çocuklara da faydalı olucak içeriğe sahip..
Bunlarla beraber dikkat problemi yaşayan ve matematik becerilerinde de hızlı işlem yapmakta zorlanan her çocuk ile çalışılabilen bir set.
Güzel çocuklara ve alanda çalışan herkese faydalı olmasını dileriz
KULLANIM KILAVUZU
İlk olarak, çocuğun bu kitaba ihtiyacı olup olmadığını anlayabilmek için lütfen aşağıdaki maddelere yönelik olarak çocuğu gözlemleyiniz:
Eksik harf, hece ve kelime okuma
Okuma esnasında satır atlama
Metinde yazan kelimeleri çağrışımsal okuma (tahmin etme)
Parça-bütün ilişkiselliği kurmakta zorlanma
Okuduğu metinde planlama, organize etme ve kavrama hızının düşük olması
Okuma hızının sınıf seviyesinin altında olması
Dikkat ve devamlılıkta zorluk yaşama
Kavram becerilerine ilişkin sağ-sol beyin geçişlerinde bilgiyi işleme süresinin uzun olması.
Rakam ve tane becerilerini algılamada güçlük çekme
Zihinden toplama ve çıkarma yapma becerilerinde yavaşlık
Göz hareketinin beklenen düzeyden daha yavaş olması
Uzamsal ve yönelimsel algı becerilerinde zorluk yaşama
Eğer bu maddeleri çocukta gözlemlediyseniz öncelikle uygulayıcı kişi olarak lütfen kitabı aşama aşama inceleyiniz.
Burada uygulayıcının en önemli görevi öğrencinin bilgi birikimine göre (kavram, yön, sayı, renk bilgisi vb) nereden başlayacağını ve hangi etkinlikleri yapacağını belirlemektir.
Etkinliklere başlamadan önce:
Çocuğa bu çalışmaların temel amacının okuma becerisinde yaşadığı bazı güçlüklerin üstesinden gelmek olduğunu, etkinliklerde ilk amacınızın ''gördüğünü doğru söylemek'' olduğunu ve etkinlik sırasında süre tutacağınızı ama bu durumun başarı ya da başarısızlık ölçütü olmadığını açıklamayı,
Çocuğa zaman zaman benzer etkinliklerin tekrarlayacağını, bazen çok kolay bazende zorlayıcı çalışmalarla karşılaşabileceğini ve bunu yaşamasının normal olduğunu anlatmayı,
Çocuğa bazen yanlışlar yapabileceğini ve bunun normal olduğunu ama hatasını fark ederse düzeltip kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirtmeyi,
Çocuğa etkinlikleri her zaman soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru söylemesi gerektiğini hatırlatmayı,
Sayfaları sırayla takip ederek ilerlemeyi,
Her etkinliğin kendi yönergesinin dikkatle okumayı ve çocuğun da bu yönergeyi doğru anladığından emin olmayı UNUTMAYINIZ.
Ayrıca;
Çocuğun hatalı okumalarını düzeltmeyip sadece not almalısınız. Burada amaç zamanla kendi gelişimini gözlemlemektir.
Bu yüzden etkinliklere başlamadan önce etkinlik içindeki hayvan, renk, sayı, meyve, sebze gibi etkinlikteki kavramları çocuğa sayfa üzerinde göstererek hatırlatabilir ve bildiğinden emin olabilirsiniz.
Ayrıca unutmamanızı isteriz ki '' yanlış yaptın, dikkatli bak, bir daha söyle, hayır bak böyle'' gibi ifadeler çocuğu yaralayabilir.
Lütfen bu cümleleri kullanmaktan kaçınmaya çalışın.
Bizler her yönergenin sonuna gülen bir yüz bıraktık. Sizler de yönergeyi verirken ve etkinlik süresi boyunca çocuğun kaygı düzeyinin artmaması ve motivasyonunun yüksek kalması için lütfen sakin bir ses tonu ve gülen bir yüzle yaklaşmaya çalışın.